sâmbătă, 9 ianuarie 2016

Privind înapoi cu mânie...

Privind inapoi cu manie –maratonul vinului –privire retrospectiva –in viziunea mea
Maratonul Vinului –traseul il stiu bine de anul trecut ,un traseu care imi place (daca nu ploua)  ciclabil in totalitate printre dealuri si vai.Facut pe gustul meu.
Caldura –aceeasi pentru toti –difera doar nivelul de perceptie ,asa ca daca sufar eu sufera si ceilalti.
Am ajuns la Urlati cu speranta ca salbiciunea ce o simt de vreo 2 zile sa se faca nevazuta,si  sa merg exemplar.M-am inarmat cu 2 bidoane uriase ,sa fiu sigur ca nu o sa sufar de sete si speranta ca o sa merg macar la fel de bine ca anul trecut.Ei de unde .Abia se da startul si deja am probleme in a mentine viteza .Noroc ca urcarile la inceputul cursei sunt dure ,si vitezele sunt mici .Incet incet imi aduc aminte  fragmente de anul trecut .Urcarea ,da, prima urcare printre vii si sonde , e importanta  si greu de recuperat daca ai pierdut ceva aici. Uff bine ca sa terminat...A fost un calvar pentru mine. Incepe prima coborare ,si zic in gand ca nu o fi asa de negru ,si ca poate o sa pot reveni , sau reduce din ecart daca merg exemplar .
Urmeaza o zona cu succesiuni de urcari si coborari ,si chiar imi pare ca lucrurile o iau pe drumul bun ,cu toate ca pe portiuni de plat si coborare  nu prea pot sa accelerez .Incerc din rasputeri sa pastrez un tempo sustinut ,cand imi sare lantul  intre pinioane si spite  pe un gât de urcare abrupta.Sa bagat asa adanc  si bine incat imi ia o vesnicie sa-l scot  si  sa repornesc. Aproape de varful urcarii  vad in zare cum cineva incepe coborarea .Imi zic ca nu e timpul pierdut , si incerc si eu sa merg pe coborare cat de bine pot .
Jos in vale  i-au 2 bidoane cu apa din mers  : unu cu dop unul fara dop.Si incepe urcarea ,pe pietris instabil .Stiu ca anul trecut am suferit din greu aici ,presiune mare ,anvelope inguste ,calvar .Acum am presiunea putin mai mica ,si cauciucurile mai late ,si  da ,e putin mai bine...  Cu viteza de inaintare am o problema ,insa e bine ,ca incep sa am contact vizual cu primul din fata mea .Ajung si in varful urcarii  cu speranta ,si vizibil mai putin darmat.
Vine coborarea ,bem, mancam , ne racorim  si cand totul mergea bine ,fâsâitul ritmic de la roata spate anunta cele mai negre temeri ale mele .Asta  imi lipsea .Incerc sa rulez cat pot cu roata moale ,insa sunt nevoit sa  bag prima doza de gaz .La umbra . Rulez pe plat cu roata tare si pana la inceputul urcarii e moale la loc.Macar am aderenta mai buna pe urcare,insa sunt nevoit sa urc ridicat din sea . Dealul asta e plin de concurentii de la tura scurta. E o imagine dintr-un film parca .Unii opriti la umbra iluzorie a  unei tufe ,suferind din greu de caldura .In fata o bicicleta cazuta .Ma uit sa vad daca e si propietarul langa ea.E cam greu sa cazi pe urcare .Propietarul e in vie  la umbra .Fac stanga si urcarea se domoleste ,insa pentru cativa zeci de metri ,pentru ca apoi spre dreapta e iar un zid de pamant si foc.
Cu greu ajung pana in ultimul punct de alimentare ,unde ma opresc ca sa mai bag un gaz in roata ,si eventual un pahar cu apa in cap .Si cat am bagat eu gazul ,am primit ajutor nesperat .Am plecat cu bidonul plin de isotonic.Cand am gustat din ele aproape ca-mi venea sa chiui de bucurie ,gustul dulce mi-a mai indulcit amarul... Reusesc sa cobor pana nu se lasa roata ,si gonesc apoi pe plat ridicat din sea  ,fugarit de fâsâitul sinistru .Stiu ca mai e o urcare si gata .Daca reusesc  sa trec si hopul asta sunt salvat .Si incet incet  trece .Tot calvarul ramane in urma .Insa nu sunt deloc multumit evolutia mea. Mi-as da nota 5 ptr evolutie doar ca sa nu mă las corigent ,insa traseul si organizarea de nota 10.Toate scaparile de anul trecut au fost remediate – e  vorba de marcaje si directionale.
Oamenii  acestia ,organizatorii se vede ca o fac din ,si cu pasiune .Mi-a placut si conceptul de a dona profitul casei de copii.
Fiecare cursa e ca o lectie unde mai inveti cate ceva.
Acum sa terminat ,si sa lasat tacerea .Privind in urma  , caldura a tranformat maratonul vinului intr-un maraton greu . Insa cei care l-au terminat  nu vor uita prea curand temperaturile de peste 36 de grade,si nici eu imaginea   cu cei care furau  umbra  de la orice tufis .Ligheane cu apa de turnat in cap in punctele de alimentare ,bidoane de jumatate  de litru cu dop si fara dop ,la alegere , pamantul crapat  in care intra lejer roata din fata  daca nu erai atent ,pietrisul  care i-ti omoara orice  dorinta de a mari viteza .

In incheiere as vrea sa zic atat: as vrea sa nu se termine niciodata.